Ons energieniveau op peil houden?
Met deze tips lukt dat zeker.
Ochtend
Weg met de snoozeknop
Het is o zo verleidelijk om als de wekker gaat nog een paar keer op de snoozeknop te drukken. Het enige probleem: door weer in slaap te vallen, raakt je hormoonhuishouding van slag. Dat maakt het alleen maar nóg moeilijker om uit je bed te komen. Een betere strategie is de wekker precies op de tijd te zetten. Zorg er dan wel voor dat hij aan de andere kant van de kamer staat, zodat je eruit móét. En dan niet stiekem terug in bed kruipen…
Laat het licht binnen
Licht helpt je lichaam om ’s ochtends op gang te komen. Trek na het wakker worden dus liefst meteen de gordijnen open. Is het nog donker als je opstaat? Doe dan zoveel mogelijk lampen aan. Hoe meer licht, hoe sneller je de nacht van je afschudt.
Rustig opwarmen
Douchen, aankleden, opmaken, je eventuele kinderen aankleden, boterhammen smeren; vóór achten heb je er voor je gevoel vaak al een halve dag op zitten. Om te voorkomen dat je al uitgeput bent voordat de ochtend begint, kun je beter een kwartiertje eerder opstaan en wat tijd voor jezelf nemen. Drink een kopje koffie, blader door de krant of doe wat meditatieoefeningen. Je zult merken dat je daardoor de drukte die daarna komt veel beter aankunt.
Stevig ontbijten
De dag starten met bijvoorbeeld koffie en iets lekkers lijkt goed te werken, daar krijg je immers direct veel energie van. Maar snel na de ‘high’ van de cafeïne en de suiker volgt onvermijdelijk een dip. Het is beter om te ontbijten met een mix van koolhydraten, proteïnen en gezonde vetten, zoals volkorenbrood met roerei of havermout met noten. Op zo’n combinatie kun je zonder problemen uren teren. Eet ook liever een royaal ontbijt en een lichte lunch dan andersom.
Middag
Neem voldoende pauzes
Het werk moet vandaag af, dus blijf je urenlang zonder pauze achter je bureau zitten. Slecht plan, je lijf heeft regelmatig beweging nodig om voor voldoende zuurstoftoevoer naar de hersenen te kunnen zorgen (en dus geconcentreerd te kunnen blijven). Een goed schema is steeds 25 minuten werken en dan 5 minuten pauze nemen waarin je even opstaat en rondloopt. Na twee uur neem je een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Gebruik zo nodig de wekker op je telefoon.
Stretch
Even nadenken over wat je moet mailen? Steek je armen in de lucht! Draai rondjes met je schouders, beweeg je hoofd van links naar rechts. Ook tijdens het typen kun je bewegen, bijvoorbeeld door met je benen te wiebelen. Handel als het even kan al je telefoontjes staand of lopend af.
Even iets heel anders
Het is een goed idee om naar dat filmpje van een dansende hamster te kijken, zelfs tijdens je werk. Even afleiding zoeken, zorgt dat je je daarna beter kunt concentreren. Zeker als je er ook bij moet lachen, want dat verhoogt je hartslag en bloeddruk, waardoor je extra energie krijgt.
Kies een gezonde snack
Heb je dagelijks tussen twee en vier ’s middags een dipje? Niets vreemds aan, dat overkomt ons bijna allemaal. Onze neiging is dan om naar zoetigheid te grijpen. Drop of cola, bijvoorbeeld. Maar van snelle suikers heb je maar heel even plezier. Beter is het om een natuurlijke snack te nemen, het liefst met veel proteïne en vezels. Een banaan of een handje noten bijvoorbeeld. Die zorgen ervoor dat je bloedsuiker lang op peil blijft en je tot de avond door kunt.
Avond
Werk-naar-huis ritueel
Niet meer werken in de trein en geen moeilijke telefoontjes in de auto, dat is het devies. Gebruik je reistijd om terug te schakelen en de werkdag van je af te laten glijden. Doe dit het liefst met een bezigheid waarbij je mentaal tot rust komt, zoals je favoriete muziek luisteren of een fijn boek lezen. Trek eenmaal thuis iets comfortabels aan. Zo laat je de drukte van het werk letterlijk en figuurlijk achter je.
Een wijntje? Bij voorkeur vroeg op de avond
Het is voor veel mensen dé ontspanner bij uitstek: een glaasje wijn of bier. Drink echter liever niet meer vanaf twee uur voor je naar bed gaat. Alcohol kan namelijk slapeloosheid veroorzaken en je kunt de volgende ochtend wakker worden met een hoofd dat voor je gevoel vol watten zit. Niet bevorderlijk voor je energie.
Stomende seks
Goed voor wat extra pit ’s avonds (maar het werkt ’s ochtends en ’s middags net zo goed): een lekker potje vrijen. De endorfines die daarbij vrijkomen, zorgen voor een geweldige en zeer natuurlijke opkikker.
Vaste bedtijd
Een beetje saai is het wel, maar ook heel doeltreffend: elke avond op dezelfde tijd gaan slapen (en elke ochtend op dezelfde tijd opstaan). Het liefst óók in het weekend. Op die manier zorg je ervoor dat je innerlijke klok optimaal wordt afgesteld en dat je gedurende de dag de meeste energie hebt. Een wisselend slaap- en waakritme vergroot namelijk de kans dat je klaarwakker bent als je wilt slapen, en dat je wegsukkelt als je alert moet zijn.
Altijd-goed-tips voor energie
Luister naar je innerlijke klok
Je energie gaat gedurende de dag op en neer. Halverwege de ochtend voelen veel mensen zich op hun best, na de lunch zakt bijna iedereen even in. Aan het begin van de avond volgt een tweede opleving. En vlak voor je gaat slapen, is je energieniveau het laagst. Noteer een paar dagen precies hoe jouw innerlijke klok precies werkt. Als je dat weet, kun je er rekening mee houden. Bijvoorbeeld door de drukste en belangrijkste activiteiten te plannen op die momenten van de dag dat je je het beste voelt.
De kracht van adem
Mensen die yoga of meditatie beoefenen weten: goede ademhaling is de basis van alles. Diep ademen vertraagt je hartslag en kalmeert het lichaam. Neem een paar keer per dag de tijd om daarbij stil te staan. Adem tien keer in door je neus en uit door je mond. Focus op het uitzetten en terugveren van je buik, op de lucht die in- en uitstroomt. Je zult zien dat je je daarna rustiger voelt en je gemakkelijker kunt concentreren.
Intenser is niet altijd beter
Van bewegen knap je op, ook (of misschien wel juist) als je je uitgeblust voelt. In dat geval is het wel verstandig om niet al te fanatiek aan het sporten te slaan – daar put je je toch al vermoeide lichaam alleen maar verder mee uit. Beter is het om bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen. Daarmee sla je bovendien meerdere vliegen in een klap, want behalve het bewegen, werken ook het daglicht en de frisse lucht als een oppepper voor je lijf.
Flirt
Er is weinig zo stimulerend als een spannende flirt. Het doet je hart sneller slaan en het zorgt dat je bloed sneller gaat stromen. Leuk, onschuldig en doeltreffend: waar wacht je nog op?
Lavendel loont
Onderzoek heeft aangetoond dat de geur van lavendel alerter maakt. Deelnemers werd gevraagd om voor en na het toedienen van aromatherapie rekensommen te maken. Wat bleek? Lavendelgeur zorgde ervoor dat mensen sneller en vaker correct antwoordden.
Schrijf het van je af
Veel aan je hoofd? Houd een dagboekje bij de hand. Telkens wanneer je door gepieker wordt afgeleid, schrijf je je gedachten op. Spreek met jezelf af dat je je aantekeningen bijvoorbeeld de volgende ochtend terugleest, en er dan ook pas weer over gaat nadenken. Dat geeft ruimte en rust om met frisse energie aan de slag te gaan.
Vermijd energiedrankjes
Het klinkt als een goed idee: een energiedrankje drinken, en je voelt je direct weer fit. Helaas is het effect van korte duur. Grote kans dat je je daarna nog futlozer voelt dan daarvoor. Voor langdurige energie kun je het maar beter bij
water houden.
Laat de rockster in je los
Flink dansen, uit volle borst zingen, vol overgave luchtgitaar spelen: alles wat je op muziek doet, pept je op. Mits je daarvoor een nummer met een lekkere beat uitzoekt, natuurlijk. Hoewel, lekker meegalmen met een ballad kan ook heerlijk zijn. Zeker als de tekst je het gevoel geeft dat je niet alleen bent in je gevoelens van angst, onzekerheid of liefdesverdriet.
Bron(nen): Plus Gezond
Beeld: Getty Images | Marte van Santen | Gepubliceerd: 13-12-2018 | Gewijzigd op: 04-11-2021
Reactie plaatsen
Reacties